Πως να μάθω το όνομά μου; Όμορφη και δημιουργική ιδέα

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή ότι ο μεγάλος μας γιος πήγε πρώτη τάξη και έχει διάβασμα, ο μικρός μας γιος ζήτησε «να διαβάζει» κι αυτός την ώρα που διαβάζουμε με τον αδερφό του. (σημ. ο μικρός μας γιος κλείνει τα 4 σε ένα μήνα!) Έτσι αποφασίσαμε ότι εκείνη τη μέρα θα μαθαίναμε ποια γράμματα αποτελούν το όνομα «Κυριάκος» και πως θα τα ανακαλύψουμε μαζί! 🙂 Στόχος ήταν να αναγνωρίζει οπτικά το όνομά του και τα γράμματα/φωνούλες που το αποτελούν!

Με μια πλοήγηση στο διαδίκτυο βρήκα διάφορες δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να μάθει όσο μπορεί να αναγνωρίζει οπτικά, φωνητικά και όπως μπορεί να το γράφει μόνος του. Υπάρχουν πολλές επιλογές στο διαδίκτυο και σας παρουσιάζω τι κάναμε έμεις.

Είχα ήδη κομμένα σε λωρίδες χρωματιστά χαρτόνια όπως την εικόνα.

Σχεδιάσαμε και κόψαμε ένα συννεφάκι σε άσπρο χαρτόνι Α4 και γράψαμε το όνομά του. (σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενδέχεται να μπορούν να το γράψουν μόνοι τους ή να το αντιγράψουν όταν τους το γράψετε σε ένα χαρτί).

Στη συνέχεια, έκανε επιλογή τα χρώματα των λωρίδων που επιθυμούσε και με τη βοήθεια της γόμας (κόλλα) τα τοποθετήσε κάτω από το συννεφάκι για ουράνιο τόξο. Κάθε φορά όμως που διάλεγε χρώμα λωρίδας γράφαμε και ένα γράμμα από το όνομά του και το ονομάζαμε π.χ, το Κ η ονομασία του είναι «κκκκ» και όχι κάπα δηλαδή ονομάζουμε τις φωνούλες που βγάζει το γράμμα.

(σημ. σε πιο μεγάλες ηλικίες το παιδί μπορεί να γράφει κάθε φορά τα γράμματα του ονοματός του και στη συνέχεια να τα κολλάει για να το σχηματίσει. Επίσης άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι ότι μπορεί να διαλέξει τον αριθμό των λωρίδων που είναι τα γράμματα του ονόματός του, να γραφτούν από έναν ενήλικα, να ανακατευτούν, να τα εντοπίζει και να τα κολλάει κάτω από το σύννεφο).

Και να, το όνομά μας είναι έτοιμο και διακοσμεί το σπίτι μας. Η χαρά και η περηφάνεια που είχε όταν το εβλέπε ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες δεν περιγράφεται!

Η δραστηριότητα είναι ιδανική για παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας,για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και για παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα Ειδικής Εκπαίδευσης ή Λογοθεραπείας.

Τα συννεφάκια με τα ονόματα των παιδιών της τάξης μας.

Σύντομα θα ανεβούν επιπρόσθετες δραστηριότητες για εκμάθηση το ονόματος του παιδιού σας και συγκεκριμένα αυτές που κάναμε με τον μικρό μου Κυριάκο.

Κύριος στόχος: Εκμάθηση το ονόματός του παιδιού οπτικά και φωνητικά.

Επιμέρους στόχοι δραστηριοτήτων:

  1. Ανάπτυξη φωνολογικής ενημερότητας

2. Οπτική διάκριση γραμμάτων/φωνημάτων του ονόματος του παιδιού

3. Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας (στο κράτημα του μολυβιού για γραφή του ονόματός του και χρήση ψαλιδιού)

4. Δημιουργικότητα

5. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης

Την ιδέα την είχα βρει εδώ και την προσάρμοσα στο δικό μου παίδι ανάλογα με το μαθησιακό του επίπεδο. Επίσης στη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να βρεις κι άλλες ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες για εκμάθηση του ονόματος του παιδιού σου.

Σου άρεσε η πιο πάνω δραστηριότητα να την κάνεις με το παιδί σου;

Αν σας άρεσε ακολούθηστε μας facebook  και instagram: mamaoftwo_stories για να ενημερώνεστε για όλες μας τις δημοσιεύσεις.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s