12 διασκεδαστικά παιχνίδια μόνο με νερό! Χωρίς κόστος!

Σας χαιρετώ φίλοι/φίλες μου.

Το καλοκαίρι έχει ήδη φτάσει. Όσο πιο πολύ ζεσταίνει ο καιρός τόσο πιο πολύ τα παιδιά μας θέλουν να παίζουν με καλοκαιρινά παιχνίδια και ειδικά με το νερό! Σε όλα τα παιδιά αρέσει το νερό γι’αυτό σας βρήκα 12 διασκεδαστικά παιχνίδια και πειράματα που θα σας αρέσουν και κυρίως θα διασκεδάσουν τα παιδιά σας!

1.Παιχνίδια «στόχος» με σφουγγάρι και νερόφουσκες

Τα παιδιά φτιάχνουν με παστέλς ή κιμωλία τους αριθμούς όπως στις φωτογραφίες και γεμίζουν τις φούσκες με νερό ή βρέχουν τα σφουγγάρια. Έχουν τρεις προσπάθειες κάθε φορά για να πετύχουν τον μεγαλύτερο αριθμό. Νικητής είναι το παιδί που θα σχηματίσει το μεγαλύτερο άθροισμα αριθμών από τις τρεις του προσπάθειες.

2.Πειράματα με νερό

Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να ασχολείται με διάφορα δοχεία και να φτιάχνει πειράματα με νερό και αναμείξεις υγρών; Στη συγκεκριμένη φωτογραφία το παιδί γεμίζει το δοχείο με νερό ενώ αν επισκεφθείς την ιστοσελίδα παρακάτω θα βρεις διάφορα πειράματα με νερό που είμαι σίγουρη θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους.

Η ιστοσελίδα είναι: https://teachingmama.org/5-water-activities-for-preschoolers/

3. Τα «μαγικά» μολύβια

Το συγκεκριμένο πείραμα μας άρεσε πολύ και γι’αυτό το δημοσιεύω στο blog μου. Για να μάθεις πως να το κάνεις μπορείς να μπεις στην σελίδα στο facebook «Κατασκευές και πειράματα επιστήμης για τους μικρούς μας φίλους» για να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαιρετική σελίδα μιας εξαιρετικής συναδέλφου και φίλης που γνώρισα φέτος και εκτιμώ πολύ. (Μάριλεν μου συνέχισε την απίθανη δουλειά που κάνεις!)

4. Νεροπίστολα «εν δράσει» – «Ρίξε κάτω τα ποτήρια»

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πιστεύω θα αρέσει πολύ στα παιδιά και κυρίως τα αγόρια, αφού με την συγκατάθεση της μαμάς και του μπαμπά θα «πυροβολήσουν» όσο πιο πολύ μπορούν για να ρίξουν κάτω τα άδεια πλαστικά ποτήρια!

5. Παιχνίδια λεπτής κινητικότητας με νερό

Αυτή η δραστηριότητα μας άρεσε πολύ και την κάναμε μαζί με τα παιδιά μου. Για να μάθεις λεπτομέρειες και οδηγίες μπορείς να μπεις στην σελίδα της φίλης μου Μαρίας Craftybox. Είναι πολύ διασκεδαστική και κρατά τα παιδιά απασχολημένα για αρκετή ώρα. Αν θες μπορείς να την κάνεις στο μπάνιο ή στην φουσκωτή πισίνα με παιχνίδια που είναι κατάλληλα για το νερό!

6. Αναμείξεις υγρών χρωμάτων

Αυτή η δραστηριότητα είναι εξίσου διασκεδαστική και δημιουργική για τα παιδιά και ιδιαίτερα για τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι τρία μεγάλα δοχεία με νερό και υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής (στη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπάρχουν μόνο δύο χρώματα πράσινο και μπλε). Αν θες προσθέτεις και κόκκινο σε άλλο δοχείο. Πάντα εξαρτάται ποιο στόχο έχεις για την κάθε δραστηριότητα. Το παιδί το μόνο που έχει να κάνει είναι να μεταφέρει το χρωματιστό νερό από το κάθε ένα δοχείο στο άδειο δοχείο για να δει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα το εκπλήξει! Το ίδιο κι εσένα! Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να δεις εδώ: https://handsonaswegrow.com/colored-water-transfer/

7. Πλένω τα παιχνίδια μου

Μια απλή αλλά ευχάριστη δραστηριότητα που σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά σας είναι να πλύνουν τα παιχνίδια τους! Εκτός που θα το διασκεδάσουν θα κάνουν και μια δουλειά που στην προκειμένη περίπτωση θα το έκανες εσύ. Ανάλογα με την ηλικία μπορούν να βοηθήσουν στο πλύσιμο των παιχνιδιών και στη συνέχεια στο στέγνωμα και συγίρισμά τους. Ιδανική, απλή δραστηριότητα για το καλοκαίρι όπου τα περισσότερα παιδιά μένουν στο σπίτι!

8. Ζωγραφική με χρωματιστά παγάκια

kidfriendlythingstodo.com

Μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά η ζωγραφική με χρωματιστά παγάκια! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις μια παγοθήκη, να βάλεις νερό και υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιές, να τοποθετήσεις ξυλάκι από πάνω (όπως στην φωτογραφία) και να το βάλεις στην κατάψυξη. Μετά από λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα πάρτε κόλλα και τις νερομπογιές σας σε ξυλάκι και είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε!

9. Βαρκούλες εν δράσει

Facebook page: Activities for toddlers and kids

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι πολύ διασκεδαστική και ιδανική για το καλοκαίρι. Το video παρακάτω θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις τα υλικά και τον τρόπο που μπορείς να την κάνεις με τα παιδιά σου.

https://www.facebook.com/100405808204242/videos/151664866411669/

10. Στύψε τα pom pom ή τα σφουγγαράκια

Την πιο πάνω δραστηριότητα την κάναμε με σφουγγαράκια και μας άρεσε πολύ. Αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις pom pom (αν έχεις) ή σφουγγαράκια γενικής χρήσης. Είναι το ίδιο διασκεδαστικά και τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

11. Οι νερόφουσκες «μιλούν»

Αυτή η δραστηριότητα εξασκεί την φωνολογική ενημερότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτης τάξης δημοτικού και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αναγράφουμε τα αρχικά γράμματα των λέξεων που θέλουμε να αναγνωρίσουν τα παιδιά σε χαρτόνι ή χαρτί Α4 και τις καταλήξεις τους στις νερόφουσκες. Όταν το παιδί αναγνωρίσει την φωνούλα (δηλ το γράμμα) που ξεκινά η λέξη την στοχεύει και την ρίχνει στο ανάλογο γράμμα.

12. Ψάρεψε τα παιχνίδια σου

Χθες ο μικρός μας γιος επιθυμούσε να ψαρέψει τα παιχνίδια του. Έτσι διάλεξε τα παιχνίδια του, γεμίσαμε τις λεκάνες με νερό, πήρε το δίχτυ που έχουμε στο σπίτι και μεταμορφώθηκε σε «ψαράς»! Επίσης ήθελε να ψαρέψει και σφουγγάρια γιατί είναι φαν του Μπομπ Σφουγγαράκη! Πολύ απλό αλλά εξίσου διασκεδαστικό!

Συμβουλές ασφαλείας για τα καλοκαιρινά παιχνίδια με νερό:

  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνεις το παιδί σου αφύλακτο κοντά στο νερό. Αυτό ισχύει ακόμα και αν γυρίζεις για ένα λεπτό ή το νερό είναι μπανιέρα.
  • Βεβαιώσου ότι όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού που έχουν σχέση με το νερό ή τα παιχνίδια στην πισίνα. Πείτε τους ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ανεκτή συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τους κανόνες του παιχνιδιού.
  • Φοράτε πάντα αντηλιακό στα παιδιά για οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνετε σε εξωτερικό χώρο.

Το παιχνίδι με το νερό είναι πάντα ένας διασκεδαστικός και ευχάριστος χρόνος για παιδιά και ενήλικες. Αυτό το καλοκαίρι, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προστασία SPF και κρατάτε το παιδί σας ασφαλές από το ηλιακό έγκαυμα. (Πηγή: https://el.momkidzone.com)

Επιπρόσθετες σελίδες με καλοκαιρινά παιχνίδια με νερό:

https://www.talcmag.gr/paidi/paixnidia-me-to-nero-kai-oxi-mono/

https://www.infokids.com.cy/5-kalokairina-paixnidia-me-nero-gia-na-p/

https://el.momkidzone.com/15-joyful-water-games

Καλή Διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους!

Ιωάννα Χ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s