10 ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικά λογισμικά και διαδικτυακά παιχνίδια Ελληνικών για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτες τάξεις δημοτικού

Αναμφίβολα, η τεχνολογία, και πιο συγκεκριμένα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, οι έξυπνες συσκευές, τα ταμπλετ, είναι μέρος της ζωής και της δικής μας καθημερινότητας και των παιδιών μας. Είναι εύχρηστα εργαλεία που κάνουν πιο εύκολες και απλές τις καθημερινές μας ανάγκες φτάνει να τα χρησιμοποιούμε σωστά. Σε μια πλοήγηση στο διαδίκτυο σας παρουσιάζουμε παρακάτω 10 εκπαιδευτικά λογισμικά και διαδικτυακά παιχνίδια που αφορούν το τομέα της Γλώσσας. Απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά Α’ – Γ’ τάξεων του δημοτικού, παιδιά που κάνουν μαθήματα ειδικής εκπαίδευσης και λογοθεραπείας.

Πατήστε κλικ στην εικόνα για να μπείτε στον συγκεκριμένο σύνδεσμο. Απαραίτητη είναι η εγκατάσταση Adobe flash player

Διαδραστικό Παιχνίδι: Κρεμάλα με λέξεις για Α΄Δημοτικού

Αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι η κρεμάλα και τώρα μπορούν να την χρησιμοποιούν μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Επιλέγουμε το επίπεδο δυσκολίας και ξεκινάμε.

Λογισμικό για ορθογραφία

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει έντονα χρώματα, κίνηση, ήχους διαλόγους που προσελκύουν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν ευχάριστα. Είναι μια ευχάριστη εφαρμογή που βοηθά τα παιδιά να αφομοιώσουν τη σχολική ύλη και να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους.

(Μπορεί να κολλάει με google chrome. Δοκιμάστε να το ανοίξετε με mozzila ή internet explorer).

Διαδραστικό Παιχνίδι: Δίψηφα σύμφωνα

Βοηθήστε την Τζένη να συγυρίσει τα πράγματά της στο δωμάτιό της, όταν ετοιμάζεται για το βραδινό της μπάνιο της, τι θα χρησιμοποιήσει στην προσωπική της καθαριότητα και ανακαλύψτε τι μαγειρεύει η μαμά της. Συμπληρώνετε τα γράμματα που λείπουν ανάλογα με την εικόνα που θα κάνετε κλικ κάθε φορά.

Διαδραστικό παιχνίδι «Σημεία στίξης»

Διαδραστικό παιχνίδι με σημεία στίξης στο οποίο το παιδί ενώνει το κάθε σημάδι με την πρόταση που το εξηγεί.

Το παράξενο ταξίδι του Φουντούλη

Το συγκεκριμένο λογισμικό έχει ως στόχο την υποστήριξη της γλωσσική καλλιέργειας των μαθητών προσχολικής ηλικίας, Α’ και Β’ Δημοτικού μέσα από τη χρήση του υπολογιστή.
Το παράξενο ταξίδι του Φουντούλη ξεκινάει με τα λόγια της Σεβαστής, της κουκουβάγιας, η οποία ανακοινώνει στα παιδιά ότι χθες το βράδυ ο Φουντούλης καθόταν στο κλαδί ενός δέντρου. Φύσηξε όμως ξαφνικά ένας δυνατός αέρας και το κλαδί κόπηκε. Ο μικρός σκίουρος έπεσε μαζί με το κλαδί στο ποτάμι. Πρόλαβε να χαιρετήσει την κουκουβάγια πριν παρασυρθεί μακριά. Η Σεβαστή έμεινε πίσω να αναρωτιέται εάν ο Φουντούλης θα καταφέρει να ξαναγυρίσει. Λέτε να τα καταφέρει να ξαναγυρίσει πίσω στους φίλους του; Ανακαλύψτε τις περιπέτειες του Φουντούλη μέσα από το λογισμικό κάνωντας κλικ στην εικόνα.

Γλώσσα Α’ και Β’ Δημοτικού

Ενδυνάμωση γλωσσικής καλλιέργειας παιδιών Α’ και Β’ δημοτικού μέσα από ιστορίες. Το παιδί επιλέγει όποια ιστορία επιθυμεί, ακούει την ιστορία και στη συνέχεια υπάρχουν γλωσσικές δραστηριότητες σχετικά με την ιστορία.

Διαδραστικό παιχνίδι Αλφαβητική Σειρά

Στο συγκεκριμένο διαδραστικό παιχνίδι το παιδί επιλέγει το επίπεδο δυσκολίας εύκολο ή δύσκολο και ξεκινά να τοποθετεί τις λέξεις με αλφαβητική σειρά.

Διαδραστικό παιχνίδι με το δίψηφο -ει

Η κυρία Παρατηρητική μαθαίνει για το σχολείο της. Βρείτε ποιες λέξεις έχουν μέσα -ει για να μάθετε τι κάνει στο σχολείο. Κάντε κλικ στη σωστή λέξη.

Ουσιαστικα-Ρήματα-Επίθετα

Εμφανίζεται η λέξη και το παιδί πρέπει να επιλέγει τη σωστή στήλη για να τοποθετήσει τη λέξη.

Αερόστατο

Εκπαιδευτική πυλή που απευθύνεται σε παιδιά 3-7 χρονών, μέσα στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο αβίαστα και ακούραστα. Στόχος είναι η ολόπλευρη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς εκπαίδευσης και η ενίσχυση των νοητικών, συναισθηματικών, επικοινωνιακών και ψυχοκινητικών δεξιοτήτων τους.

Ένας επιπλέον στόχος της πύλης είναι η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση της μαθησιακής ετοιμότητας των μικρών παιδιών, έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη σχολική ένταξη. Μέσα από τρία (3) σταθμισμένα τεστ ανίχνευσης πιθανών μαθησιακών δυσκολιών για παιδιά 5-6 ετών, οι γονείς ενημερώνονται για τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών τους σε θέματα Φωνολογικής Επίγνωσης, Γραμματικών δομών και Μνήμης και Συλλογισμών. Παράλληλα, μέσα από τις ασκήσεις λογοθεραπευτικής παρέμβασης, η διαδικασία φωνολογικής διόρθωσης παίρνει τη μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Οι οδηγίες των ασκήσεων υποστηρίζονται από την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) με χρήση βίντεο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των μικρών παιδιών με κώφωση ή προβλήματα ακοής. Στους γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς επιστήμονες (λογοθεραπευτές, νευροψυχολόγους, γνωσιακούς επιστήμονες κ.λπ.) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και ενσωμάτωσης νέου υλικού στην πύλη. (Πηγή:https://milontasgiapaidia.wordpress.com)

Πιο πάνω σας παρουσιάσα αυτά που μου άρεσαν πιο πολύ.

Παρακάτω υπάρχουν ιστοσελίδες με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια Ελληνικών.

https://prwtokoudouni.weebly.com/epsilonlambdalambdaetanuiotakappaalpha.html

https://e-didaskalia.blogspot.com/2012/08/blog-post_23.html

http://www.jele.gr/

http://www.e-istories.gr/

https://mountzoura.gr/paizo-online-stin-mountzoura/

Ελπίζω να σας αρέσουν!

Θα ακολουθήσει άρθρο για εκπαιδευτικά λογισμικά και διαδικτυακά παιχνίδια Μαθηματικών.

Καλή συνέχεια και Καλή Διασκέδαση στους μικρούς μας φίλους!

Ιωάννα Χ.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s